štvrtok 10. septembra 2009

Kultúrne rozdiely



Každý z našej skupiny intenzívneho kurzu ruštiny pochádza z inej krajiny: Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko a ja jediná zo slovanského prostredia-Slovenska. Je preto zaujímavé pozorovať a porovnávať čo si každý z nich myslí a ako vníma rusov a ruské prostredie. Holanďania napríklad nie sú zvyknutí na vyzúvanie sa v byte. Francúz nie je až tak veľký fanúšik vodky, a radšej si dá víno. Belgičanovi sa zdá, že vzhľadom na lokalitu nášho bývania-teda sídlisko, je to tu pomerne bezpečné a ako cudzinec sa tu cítí bezpečne. Ako sám vravel, v ,,suburb" Bruselu by sa cudzinec asi nešiel večer sám prejsť. Všetci sme sa zhodli, že ľudia sa tu veľmi neusmievajú. A keď tak uvažujem, neviem ako je na tom Slovensko s usmievaním, kedže som považovaná za tú usmievavú Slovenku (údajne preto, že už tri roky nežijem na Slovensku). Napriek tomu musím povedať, že aj keď sa zamestanec na zákazníka ,,necerí", to neznamená, že svoju prácu nevykonáva dobre.
Neviem však či svoju prácu vykonáva tak dobre ,,milícia"-polícia, ktorá je tu ale aj vo svete známa svojou skorumpovanosťou. Kvôli nízkym platom prijímajú úplatky. Je to dokonca tak bežné, že majú na to neoficiálny sadzobník. Napríklad, ak vás prichytia vykonávať malú potrebu na verejnosti, bude vás to stáť 500 rubľov. A ak ste cudzinec a vytiahnete na policajta 2000 rubľov v nevedomí miestnych zvykov, policajt vám vydá- koľká čestnosť...:)
Okrem toho sme postrehli, že Petrohradčania sú celkom poriadny čo sa týka odpadu. Nehádžu špaky ani nič na zem, všetko ide do koša. Na druhej strane nie sú príliš ekologickí, pretože delenie alebo recyklácia sa to veľmi neprektizuje.
Príjemný rozhovor spojený s lúštením menu v čínskej reštaurácii je vždy príjemný. Človek sa vždy dozvie niečo nové.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára